Historien om Hjorten
Navnet Nye Hjorten Teater er en hyllest til Hjorten Revy- og Varietéteater, bedre kjent som «Hjorten», som åpnet i 1867 i bydelen Ila.
På Hjorten kunne man se det ypperste av det som rørte seg på den europeiske stjernehimmelen. Hit kom publikum fra alle samfunnslag for uforglemmelige festaftener, på jakt etter en kjærkommen flukt fra hverdagen.
Hjorten var stedet for alle samfunnslag, der gatekatter og skinnende hermelin møttes. Juggel og edelstener glitret om kapp under kulørte lykter i hagen hvor eksotiske vekster blomstret, og fra scenen kunne europeiske scenestorheter oppleves på få meters avstand til måpende munner. Det formelig oste av liv og røre i Hjorten!
Men, til slutt brant lysene ut og teppet gikk ned.
Underholdningen ved Hjorten opphørte i 1947. Huset forfalt, og ble revet i 1961, for å gi plass til Ila alders-og sykehjem.
I dag er det få trondhjemmere som er klar over den posisjonen Hjorten Revy- og varietéteater hadde som nordeuropeisk kulturelt kraftsentrum.
Olga Topp & Hjorten, en kjærlighetshistorie
Olga Topp, Hjortens "grand old lady" flyttet til Trondheim sammen med sin mann, tyskeren Fritz Topp i 1893. Olga og Fritz kom, som mange andre på den tiden for å arbeide på et av Norges flotteste hotell, Britannia Hotel. Her jobbet Fritz som hovmester og overkelner i mange år, før familien kjøpte lyststedet Hjorten i 1898. Og nå blir det skikkelig sjvung på sakene her. Olga og Fritz dro på såkalte underholdningsbørser i Hamburg og Berlin, noe som ganske sikkert var en form for helt gigantiske auditions. Og der kunne man få en smakebit av alt som var Big in Japan eller Made in China eller top of the pops. Og de artistene de likte aller best booket de til Hjorten. Ja, selveste Ernst Rolf fikk sitt gjennombrudd her. Og ikke bare han! Alle ville til Hjorten! Hest og kjerre gikk i skytteltrafikk med glade publikummere fra sentrum til Hjorten på kveldstid. Og storheter som Keiser Wilhelm II og Bjørnstjerne Bjørnson var begge å se på gjestelisten. Såpass god stemning var det på Hjorten, at pasientene som lå på hospitalet like ved, klaget over at de ikke fikk sove om natta.
Fritz og Olga hyret arkitekt Karl Norum til å tegne et nytt Hjorten.
Karl Norum har også signert følgende andre bygg i Trondheim; Hovedpostkontoret (nå Posten Moderne Kunstmuseum), Frimurerlogen og Britannia Hotel. Snart reiste det seg en praktfult bygg i dragestil og nå går det så det suser på Hjorten i mange år. Faktisk så bra at Olga og Fritz kjøper Britannia Hotel. I mange år driver ekteparet Topp både Hjorten og Britannia Hotel. Fritz som hotellsjef og Olga...? Det var hun som styrte skuta på Hjorten.
Men midt i festen får verden champagnen i vrangstrupen, for nå kommer det verdenskriger på løpende bånd her. Verdenskrig og krakk tok rett og slett livsgnisten fra både gjennomsnittsmennesker og de over, og under, gjennomsnittet. Folk hadde ikke råd til å gå på Hjorten og det fikk de jo bare ENDA dårligere humør av!
I 1920 dør Fritz, og det er nå Olga VIRKELIG stiger inn i rampelyset. Hun går all inn, - å drive Hjorten videre blir Olgas livsprosjekt. Hun pusser opp, får installert elektrisitet, hun ansetter de beste musikalske kreftene i landet. Olga står stødig gjennom enda en krig, holder stand mot nye trender som kinematografen, hun henter inn stjerner fra Stockholmsoperaen, det formelig GNISTRER av Hjorten under Olga! Men etterkrigstid og dyrtid gjør det vanskelig å drive Hjorten, publikum uteblir og uten publikum ingen Hjorten. Og i 1955 blir det teppefall for Hjorten Revy - og Varietéteater i Ila. Noen år senere rives dessverre hele bygget.
Olga Topp døde i 1961. Hun var en visjonær, sterk og tydelig innehaver og driver av Hjorten Revy- og Varietéteater, og en markant skikkelse i Trondheims restaurant- og underholdningsliv.
På Nye Hjorten Teater hylles Olgas liv og virke blant annet gjennom navnet på restauranten vår, Olgas. De kreative hodene bak Olgas er superduoen Reneé Fagerhøi og Lena Engtrø, og restauranten blir teatrets pulserende møteplass.
I desember 1901 åpnet den elektriske sporveien mellom Ilevollen og Buran, og på siden/oppå taket stor det skrevet Hjorten-Torvet-Buran. Nå kunne alle reise med trikken til Hjorten!
Vil du se mer?
Martha og Ida fra vårt ensemble forteller Nye Hjorten Teaters historie
fra A til (n)Å i fire episoder.
Episode 1 - Begynnelsen
Episode 2 - En Topp duo
Episode 3 - Alle vil til Hjorten
Episode 4 - Lørdag hele uka